In de wijk Beijum aan de rand van Groningen zijn we in samenwerking met Gmaq en Wits noord bezig met het projectmatig renoveren en verduurzamen van eengezinswoningen en portiekwoningen. De werkzaamheden in en om de woning bevatten onder meer:
- Plaatsen pv panelen
- Plaatsen co2 gestuurde ventilatiewarmtepomp
- Aanbrengen ventilatiekanalen
- Voorbereiding elektrisch koken
- Vervangen groepenkast
- Vervangen rookgasafvoeren
- Reparatie en impregneren gevels
- Aanbrengen vloer en dakisolatie
- Herstel houtrot
- Vervangen glas
Wij willen met name de ventilatiewarmtepomp in dit project uitlichten, welk merk en type we toepassen en waarom we hiervoor kiezen.
Voor de meeste mensen is een ventilatiewarmtepomp een nog onbekend stukje techniek. Daarom willen wij hier ook uitleg geven over de werking van een ventilatiewarmtepomp. en de besparing die het kan opleveren.
Wat is een Ventilatiewarmtepomp?
Een ventilatiewarmtepomp werkt bijna hetzelfde als een standaard ventilatie box die bijna iedereen wel in zijn woning heeft. Echter met een normale ventilatie box word de lucht die uit de woning gezogen word rechtstreeks naar buiten geblazen en daarmee ook de warmte. In een ventilatiewarmtepomp zit voor de ventilator een filter en een kleine warmtepomp die de warmte uit deze lucht onttrekt en gebruikt om cv water te verwarmen. Dit is dus een winwin situatie omdat je de afgezogen warmte uit je woning niet verliest maar gebruikt om water te verwarmen, en je op een duurzame manier verwarmt.
Inventum Spaarpomp.
Voor dit project hebben we voor een ventilatiewarmtepomp van Inventum gekozen de Spaarpomp. De Spaarpomp is een kleine maar ook zeer stille ventilatiewarmtepomp die ongeveer 1,6 kw aan warmte kan genereren.
Wij hebben bewust voor deze relatief kleine maar stille ventilatiewarmtepomp gekozen omdat de woningen niet heel groot zijn en best gehorig. Verwarmen op een duurzame manier is leuk en goed voor het milieu maar uiteraard wil je er geen geluidsoverlast van hebben.
Besparing van een ventilatiewarmtepomp.
Wat win je nu eigenlijk met een ventilatiewarmtepomp. Zoals we eerder al uitgelegd hebben maak je dankbaar gebruik van warmte uit je woning die normaal gesproken rechtstreeks naar buiten geblazen word.
Afhankelijk van hoe de ventilatiewarmtepomp geregeld word en afgesteld is zou je in een woning met lage temperatuur verwarming tussen de 40% en 50% moeten kunnen besparen op verwarming. In een woning met hoge temperatuur verwarming zal dit wat lager liggen. Hierin is het zeer belangrijk dat de ventilatiewarmtepomp goed staat afgesteld dit moet dus echt iemand doen die er verstand van heeft want een verkeerde instelling kan heel negatief uitpakken voor het rendement.
Bediening en gebruik van een ventilatiewarmtepomp
Wij hebben voor dit project gekozen voor een co2 sturing vanuit woon en slaapkamer en een handmatige bediening in badkamer en keuken.
Standaard draait de ventilatie op de co2 sturing. Dit houdt in dat de luchtkwaliteit continu gemeten word op de positie van de sensoren en hierdoor ventilatie omhoog of omlaag geregeld wordt. Het voordeel hiervan in combinatie met de ventilatiewarmtepomp is dat je maximaal gebruik maakt van het warmtepomp gedeelte. Dit omdat het warmtepomp gedeelte een bepaalde luchtstroom nodig is om te functioneren. Zal je deze sensoren niet gebruiken blijft de ventilatie in de meeste gevallen alleen maar in de laagste stand staan en dat is niet voldoende.
Natuurlijk wil je wel baas zijn over je eigen ventilatie hiervoor zijn de bedieningen in keuken en badkamer aangebracht. Hier kun je handmatig de ventilatie hoger zetten als je gaat douchen of koken. Of eventueel lager zetten als je last hebt van het geluid.
De Voordelen van een Hybride Ventilatiewarmtepomp op een rij.
Een hybride ventilatiewarmtepomp is een slimme keuze die veel voordelen biedt, zowel voor jou thuis als voor het milieu:
- Bespaar op je energierekening: Deze warmtepomp gebruikt slim de warmte uit de woning die je normaal eigenlijk naar buiten blaast. Een win-win voor je portemonnee en je bewustzijn over energiegebruik.
- Meer comfort in huis: Wie wil er nu niet een lekker warm huis met frisse lucht? De hybride ventilatiewarmtepomp zorgt voor een stabiele temperatuur en goede luchtkwaliteit, wat je wooncomfort aanzienlijk verbetert. Warm in de winter en fris in de zomer – precies wat je nodig hebt voor een fijn thuis.
- Goed voor het milieu: Door minder gas te gebruiken, stoot je ook minder CO2 uit. Dat is goed nieuws voor het milieu, want het helpt klimaatverandering tegen te gaan. Als je voor deze warmtepomp kiest, draag je dus bij aan een schonere planeet en een groenere toekomst.
- Geen groot buitendeel: In vergelijking met lucht/water warmtepompen heeft de ventilatiewarmtepomp uiteraard geen buitendeel. Dus geen groot buitendeel aan de muur of op het dak.
Samenwerking.
Wits Noord is hoofdaannemer in dit project en verzorgt de voorbereidingen en communicatie met bewoners om alles vlekkeloos te laten verlopen. De volledige binnen werkzaamheden hebben maar liefst de korte doorlooptijd van 7 werkdagen en soms zelfs minder.
Dit resulteert in een fijn project waar weinig tot geen overlast veroorzaakt wordt en iedereen prettig met elkaar samenwerkt. Want eerlijk is eerlijk als de werkzaamheden in het project goed verlopen komt dat de sfeer onder het team en de bewoners ten goede
Conclusie.
Wederom een leuk project onder handen waarin we Beijum een stukje duurzamer maken en ervoor zorgen dat bewoners besparen op hun energierekening door onder meer de pv panelen en ventilatiewarmtepomp.
Lijkt het je ook leuk om aan zo’n project te werken of ben je misschien iemand nodig die het kan realiseren kijk dan snel op ibknegtering.nl om contact op te nemen of eventueel te solliciteren😉