
De gasketelwet is een belangrijke wet die ervoor zorgt dat alles wat met gasinstallaties en rookgasafvoeren te maken heeft in Nederland veilig blijft. Als jij als installatiemonteur werkt, dan moet je weten wat deze wet allemaal inhoudt. Want jij bent degene die ervoor zorgt dat gasketels veilig worden geplaatst en onderhouden. Door je aan de regels van de gasketelwet te houden, zorg je ervoor dat er minder ongelukken gebeuren, dat de risico’s kleiner zijn en dat iedereen op de werkplek veilig kan werken. In deze blog gaan we het hebben over waarom deze wet er is gekomen, wat je allemaal moet doen om je eraan te houden en wat voor effect dit heeft op bedrijven die installaties doen.
Hoe is de Gasketelwet eigenlijk ontstaan?
De gasketelwet is vrij nieuw deze is ingegaan op 1 april 2023. Er is heel wat over gepraat voordat deze wet erdoor kwam. Waarom? Nou, het ging vooral om onze veiligheid. We hebben allemaal wel eens gehoord van ongelukken met koolmonoxidevergiftiging. Die gebeuren vaker dan je zou denken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dit goed bekeken en kwam erachter dat het installeren en onderhouden van cv-ketels soms niet veilig en door iedereen gebeurde. En dat kan slecht aflopen. Dus, om ervoor te zorgen dat we allemaal een stukje veiliger kunnen wonen en werken, werd besloten dat het tijd was voor strengere regels. Zo is de Gasketelwet geboren.
Doel van de Gasketelwet
Wat wil de Gasketelwet nou eigenlijk bereiken? Simpel gezegd: het moet veiliger worden in woningen en bedrijven waar gasverbrandingsinstallaties staan. Niemand zit te wachten op een ongeluk met koolmonoxide of een gaslek. Daarom zegt de wet dat alleen mensen die echt weten wat ze doen, aan je cv-ketel mogen sleutelen. Deze installateurs moeten hun vak verstaan en daarvoor speciale trainingen volgen. Zo weet je zeker dat als iemand je ketel komt installeren of onderhouden, hij of zij ook echt kijkt naar jouw veiligheid. Dat is toch een fijn idee?
Verplichtingen voor installatiemonteurs
Als je als installatiemonteur aan de slag wilt, moet je goed opletten. De gasketelwet is namelijk best streng en je moet een aantal dingen goed voor elkaar hebben. Ten eerste is het belangrijk dat je een certificaat hebt. Dat certificaat laat zien dat jij weet hoe je veilig met gasverbrandingsinstallaties omgaat. Maar zo’n certificaat krijg je niet zomaar; je moet eerst laten zien dat je genoeg geleerd hebt en dat je weet wat je doet door een examen af te leggen. Installatiebedrijf Knegtering zorgt ervoor dat je hier klaar voor bent zodra je bij ons in dienst komt. Alle werknemers en onderaannemers van Installatiebedrijf Knegtering voldoen aan alle gestelde eisen omtrent de gasketelwet, dus je bent bij ons in goede handen.
Daarnaast, en dit is ook belangrijk, moet je ervoor zorgen dat je niet achterloopt met je kennis. De installatiewereld verandert snel en daarom moet je regelmatig bijscholing volgen. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste technieken en regels.
Ook word je geregistreerd als gecertificeerd monteur zodat als er naar gevraagd word je kunt aantonen dat je weet waar je mee bezig bent.
Registratie van werkzaamheden
Volgens de gasketelwet is het verplicht dat elke klus die te maken heeft met gasverbrandingsinstallaties word geregistreerd. Dit houdt in dat als je als installateur aan de slag gaat, je niet alleen goed moet letten op hoe je alles installeert of onderhoudt, maar ook dat je bijhoudt wat je allemaal hebt gedaan. En dat word bij gehouden in een speciaal register. Zo’n register is belangrijk, want de certificerende instelling kan dit inzien om te checken of alles wel volgens de regels gaat.
Ook krijg je als een klant een rapportage van deze werkzaamheden zodat je altijd kunt aantonen dat jou installatie veilig en goed onderhouden is.
Inspecties en keuringen
De nieuwe gasketelwet heeft een paar belangrijke regels waar we ons allemaal aan moeten houden. Eén van die regels is dat we al het werk dat we doen, goed moeten bijhouden. Maar dat is niet alles. De certificerende instellingen voeren ook fysieke controles uit om na te kijken of de installateurs zich ook daadwerkelijk aan de regels houden.
Ook is het verplicht om de meetapparatuur waar je mee werkt gekalibreerd is.
Aansprakelijkheid bij overtredingen
Als je als installatiemonteur werkt, dan heb je een bepaalde verantwoordelijkheid naast dat je een installatie veilig moet achterlaten, namelijk dat je ook zelf als persoon en het bedrijf waarvoor je werkt aansprakelijk gesteld kan worden bij eventuele overtredingen.
Als blijkt dat de werkzaamheden niet volgens de regels zijn verlopen kun je je certificaat verliezen en het bedrijf waar je voor werkt zijn certificering.
Toekomstige ontwikkelingen en wijzigingen
De gasketelwet is nog niet zo oud, maar het zou best kunnen dat er dingen veranderen. Dan worden de regels strenger of ze voegen nieuwe dingen toe. Als installateur moet je dus altijd klaarstaan voor deze veranderingen. Zorg dat je precies weet wat mag en wat moet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Installatiebedrijf Knegtering zorgt voor veilige Installaties
De gasketelwet is een cruciale factor in het garanderen van de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties in Nederland. Installatiebedrijf Knegtering onderscheidt zich hierin als uw specialist voor het plaatsen en onderhouden van gasketels. Wij benadrukken dat elke monteur binnen ons bedrijf volledig bevoegd en gekwalificeerd is om deze installaties te monteren en/of onderhouden, conform de laatste wet en regelgeving.
Bovendien zijn we bij Installatiebedrijf Knegtering actief op zoek naar nieuwe werknemers die opgeleid zijn of die we zelf opleiden tot specialisten in dit vakgebied. Dit om te werken naar een leuk team van monteurs die weten waar ze mee bezig zijn om aan de grote vraag in deze sector te voldoen.